Grimm's Adventsspiraal
Grimm's Adventsspiraal
Het voelt voor mij altijd als een bijzonder moment om te midden van alle Sinterklaasdrukte ineens die vierde zondag voor Kerst de Grimm's adventsspiraal op tafel uit te leggen.
Terwijl de kinderen volop in hun energie zitten, Sinterklaasliedjes zingen en bezig zijn met hun verlanglijstjes of die van klasgenootjes, komt er met het uitleggen van de adventsspiraal ineens een soort serene sfeer naar boven. Te midden van alle tumult is de Adventstijd is begonnen.


Advent
Advent begint elk jaar op de vierde zondag voor Kerst en wordt ook wel 'de stille tijd' genoemd. Wel een mooi contrast als je bedenkt dat we midden in de Sinterklaastijd zitten. We zijn op weg naar de langste nacht. Steeds minder licht om ons heen. En wanneer je steeds minder kunt zien (door het donker) en steeds minder kunt horen (stilte), dan komt er ruimte om te voelen. We keren in Adventstijd letterlijk en figuurlijk meer naar binnen.
De Adventstijd gaat vooraf aan de komst van het licht op aarde. Met Kerstmis (licht) eindigt de Adventstijd.


Spiraalvorm
De adventsring van Grimm's heeft een spiraal vorm. De spiraalvorm staat als symbool voor de weg naar binnen. Op weg naar het licht (Kerstmis). Het nodigt kindjes en ons uit om de cirkel binnen te gaan. Een uitnodiging om de beweging van buiten naar binnen te maken.

Aftelkalender....
Met de adventsspiraal tellen we hier thuis ook de nachtjes tot aan Kerst. Maar natuurlijk kun je op deze manier van alles aftellen. Is je peuter of kleuter bijna jarig? Leg dan bijvoorbeeld met je peuter of kleuter voor elk nachtje dat het nog duurt een kraal op één van de gaatjes. Of leg de spiraal vol grote kralen en pak elke dag een (grote!) kraal van een gaatje af. Net zolang tot de verjaardag gevierd kan worden. En dan kun je de spiraal weer mooi versieren als verjaardagsspiraal.

Je vindt de Grimm's adventsspiraal hier op de site *klik*


 
    26-11-2014 12:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.